Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM: Gazze’de pahalı hastane ekipmanlarının kasıtlı olarak imha edildi

Stockholm, 20 Nisan (Hibya) – Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Gazze’deki hastanelerde ve doğumhanelerde gelişmiş ve pahalı tıbbi ekipmanların kasıtlı olarak imha edildiğini söyledi.

Stockholm, 20 Nisan (Hibya)

BM Cuma günü, Gazze'nin kuşatma altındaki hastaneleri ve doğumhanelerindeki karmaşık ve elde edilmesi zor tıbbi ekipmanların kasıtlı olarak imha edilmesini kınadı ve bu durumun halihazırda "insanlık dışı, hayal edilemez koşullarda" doğum yapan kadınlara yönelik riskleri daha da derinleştirdiğini söyledi.

BM Nüfus Fonu'nun (UNFPA) Filistin Devleti temsilcisi Dominic Allen, Birleşmiş Milletler heyetlerinin öncülüğünde 10 Gazze hastanesine yapılan son ziyaretlerde birçoğunun "harabeye dönmüş" olduğunu ve sadece birkaç kişinin herhangi bir seviyede anne sağlığı hizmeti sağlayabileceğinin tespit edildiğini söyledi.

Kudüs'ten video bağlantısı aracılığıyla Cenevre'de gazetecilere konuşan Dominic Allen "tıbbi ekipmanların kasıtlı olarak kırıldığını, ultrasonların – ki bunu biliyorsunuz, güvenli doğumların sağlanmasına yardımcı olmak için çok önemli bir araç olduğunu – kabloların kesildiğini, ultrason gibi karmaşık tıbbi cihazlar ile diğer cihazların ekranlarının parçalanmış olduğunu'' gördüğünü anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından mevcut savaşın başlamasından önce bile bu tür ekipmanların Gazze'ye getirilmesinin zorluğunu açıklamıştı.

Allen, "doğumhanedeki kasıtlı, ahlaksız yıkımın" diğer hasarlarla, su, temizlik ve elektrik eksikliğiyle birleştiğinde, daha önce Filistin topraklarındaki en önemli ikinci hastaneyi yeniden çalışır duruma getirme çabalarını karmaşık hale getirdiği konusunda uyardı.

Bu arada Han Yunus'taki bir başka özel doğum hastanesi olan Al-Khair'de, doğum odalarının "sessiz kalmasından" yakınarak, "sanki çalışan herhangi bir tıbbi ekipman varmış gibi görünmüyordu" dedi.

Gazze'deki 36 hastaneden 10'u şu anda sadece çok sınırlı kapasitede çalışabiliyor.

 

Hibya Haber Ajansı